Hallonmäentilan viljelytavat – laatu ja maku edellä

Emme voi, emmekä halua kilpailla määrissä, mutta sen sijaan uskomme ja panostamme laatuun ja makuun läpi koko viljelyketjun. Haluamme kasvattaa aitoja makuja, aitoihin hetkiin. Viljelemme kaikki tuotteemme kasvihuoneissa sekä kasvutunneleissa, mikä jo itsessään varmistaa tuotteiden korkeamman laadun ja pidemmän kestävyyden, sillä vaihtelevat sääolot eivät vaikuta yhtä paljon. Tuotteiden laadun varmistamiseksi poiminta aloitetaan aikaisin aamulla, jolloin nestejännitys kasveissa on parhaimmillaan eikä kesän lämpötila ole päässyt vielä kohoamaan korkeaksi. Kaikki kylmäsäilytystä vaativat tuotteet viilennetään nopeasti pakkaamon kylmiössä, josta ne joko lähtevät kylmäkuljetuksella jälleenmyyjille tai päätyvät vielä saman päivän aikana vaikkapa just sulle!

Nainen kävelee kasvihuoneessa tomaattikasvustojen välissä ja kerää ns. "varkaita" pois kasvustoista.

Tuoreena poimittu, tarkasti viljelty

Poimimme kaikki tuotteet suoraan myyntipakkauksiin, jolloin esimerkiksi herkkiä marjoja ei tarvitse käsitellä kuin poimittaessa. Lisäksi olemme tarkkoja marjojen laadusta ja keräämmekin kaikki vähänkään huonolaatuiset marjat II-laatuun ja jatkojalostamme niistä esimerkiksi siidereitä ja ja hilloja. Toimitamme päivittäin, jotta tuotteemme päätyvät tuoreina aina kuluttajalle saakka. Laatuun ja makuun voi vaikuttaa myös monilla viljelyteknillisillä menetelmillä, jotta lopputuote on paras mahdollinen. Jarnon vastuulla onkin myös kastelut, lannoitus sekä lämpötilaseuranta, jotta maku ja laatu säilyy aina lautaselle asti.

“Kasvatamme aitoja makuja, aitoihin hetkiin.”

Vastuullisuus näkyy arjen valinnoissa

Haluamme olla vastuullinen puutarha, ruoantuottaja sekä työnantaja. Meille vastuullisuus tarkoittaa oikeasti arjen tekoja. Se on sitä, että puutarhassa on riittävästi kukkivia kukkia luonnon pölyttäjille, mutta myös sitä, että kasvihuoneissa toimitaan oikein. Meillä kaikki viljeltävät kasvit kasvaa luonnonvalolla ja viljelykausi ajoittuu keväästä alkusyksyyn, jolloin energian tarve pysyy maltillisena. Pyrimme esikasvattamaan mahdollisimman pienellä pinta-alalla mahdollisimman paljon taimia, jotta lämmitykseen tarvittava energia olisi mahdollisimman pieni. Käytämme kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa biologista kasvinsuojelua ja ennakkotorjuntaa. Kaikki biologiset kasvinsuojelutuotteet tulee meille Biotus Oy:ltä.

Läheltä kuvatut kädet, jotka pitävät käsissään purkeissa kasvavia yrttejä.

Kohti nollahävikkiä

Pyrimme nollahävikkiin! Hyvällä viljelytekniikalla ja laadukkailla taimilla syntyy lähtökohtaisesti vähemmän ruokahävikkiä. Jokatapauksessa hävikkiä syntyy puutarhoilla väistämättä kakkoslaadun tai satohuippujen vuoksi jonkin verran. Siksi myymmekin tilapuodistamme erikseen myös hävikkituotteita ja järjestämme hävikkipäiviä! Estämme hävikin syntymistä myös hyödyntämällä II-laadun tuotteita jatkojalosteissa.

Kierrätämme tilalla syntyvät jätteet ja pyrimme uudelleen hyödyntämään kaiken minkä voi. Pyrimme kehittämään ja kasvattamaan kotimyyntiämme jatkuvasti siten, että tuotteita tarvitsisi mahdollisimman vähän pakata ja asiakkaat voisivat kerralla ostaa omaan talouteen sopivia määriä. Luovuimme neljä vuotta sitten myös muovisista tomaattirasioita ja myymme tällä hetkellä tomaattimme vain irtomyyntinä niin meillä kotona kuin vähittäiskaupoissakin.

Hallonmäentilan yrittäjät Jarno ja Mona seisovat kasvihuoneen edessä vierekkäin. Mona pitää kättään Jarnon olkapäällä ja katsoo Jarnoa. Jarno katsoo kameraan. Molemmat hymyilevät.

Pidämme huolta jokaisesta työntekijästämme

Yksi tärkeimmistä vastuullisuusteoista on pitää huolta myös meidän työntekijöistä. Panostamme avoimeen ja hyvään työyhteisöön, josta kertoo se, että työntekijämme tulevat meille töihin myös seuraavana vuotena! Täytämme myös IP-Standardien Kasvikset sekä Työehdot sertifikaatteja- koskevat vaatimukset.